Haywards Heath

Summary

The mixed use development designed by Broadway Malyan, includes 145 private and affordable rent apartments and 900sqm of commercial office space, is located close to Haywards Heath Station in Mid Sussex – 30 miles from the centre of London. Haywards Heath is becoming an increasingly popular location for professionals due to its easy access into London and Brighton and this development provides high quality living within a few minutes’ walk from the main railway station.
“As well as meeting the ambitions of the town, the development is also a reflection of changing lifestyles where people want the flexibility of tenure in sustainable locations with easy access to transport, local services and green spaces, all of which is offered by this scheme.” Joe Witchell, Director, Broadway Malyan

Glass

8mm Special Coated, Toughened, Heat Soak Tested, Black Warm Edge Spacer Bar, 6mm Clear Float, Toughened, Heat Soak Tested, Ceramic (standard colour). Approx. 2,700m2.

The use of coated glass offers an exceptional level of light transmission, allowing a higher amount of natural daylight, reducing the need for artificial lighting. A remarkable 74% of light is transmitted enabling higher levels of transparency without disruptive reflections. The coated glass also offers high solar heat gain.

Details

The scheme occupies a prominent site on the corner of Perrymount Road and Clair Road comprising four, seven storey residential buildings that follow the natural gradient of the site to differentiate the roof line of the scheme and to reduce the requirement for ramps and steps to access the buildings. The ground floor of each of the blocks has taller proportions to provide a recognisable base for the scheme while the middle stories are grouped in two storey elements with equal bays that create a strong rhythm along the street frontage. The top two stories are the same proportions but set back to provide a clear top to the building. The scheme is predominantly multi-red brick to blend with the existing streetscape while the top two set back storeys are clad with bespoke folded metal and filigree panels, which provide contrast to the brick and reference the site’s close proximity to the railway lines. The blocks share the same design language and materiality although the corner building celebrates its prominent location with a bespoke ‘stacked’ balcony arrangement. The landscape design seeks to improve the public realm and continue the pattern established by other new developments in the vicinity with a mixture of formal and informal interventions including a row of semi mature trees, creating a buffer between the buildings and generous four metre footpath that runs the length of the frontage.